Tämä mielipidekirjoitus julkaistiin Helsingin Sanomissa 29.1.2022.
Sairaaloista saatujen tietojen perusteella tehdään merkittäviä kansanterveydellisiä ratkaisuja ja päätetään rajoituksista, joilla puututaan kansalaisten perusoikeuksiin.
Arvostettu lääketieteellinen aikakauslehti British Medical Journal julkaisi pääkirjoituksen, jossa vaadittiin täydellistä läpinäkyvyyttä koronarokotetutkimusten julkaisussa.1
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) ilmoitti 21. tammikuuta, että kuntayhtymä ei pysty enää julkaisemaan sairaalassa hoidettavien koronapotilaiden rokotustietoja. Alusta saakka, jo kaksi vuotta, ne on kirjattu järjestelmään käsin, eli ilmeisesti on ollut jo pitkään tiedossa, ettei Apotti tässä suhteessa toimi optimaalisesti.
Maailmanlaajuisen rokottamiskampanjan jatkuessa ei voi olla perusteltua tai potilaiden ja yhteisön etujen mukaista, että potilaat, lääkärit ja päätöksentekijät joutuvat luottamaan julkaistuihin tutkimustuloksiin voimatta kriittisesti analysoida tulosten taustalla olevaa raakatietoa. Avoimuus ja läpinäkyvyys ovat avain luottamuksen rakentamiseksi ja keskeinen keino vastata oikeutettuihin kysymyksiin rokotteiden ja hoitojen tehokkuudesta ja turvallisuudesta.
Ajoituksen kannalta päätös lopettaa tietojen julkaiseminen juuri joulukuun alusta on erityisen epäonnistunut. Tiedetään, että nykyinen valtavariantti omikron kiertää rokotusten antamaa suojaa aikaisempaa alfa- ja deltavarianttia tehokkaammin, ja kansainväliset kokemukset viittaavat siihen, että rokotetuilta löytyy vähintäänkin yhtä paljon tartuntoja kuin rokottamattomilta.
Mats Rönnback
lääketieteen tohtori, yleislääkäri
Helsinki
Tiina Ramsay
naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Hyvinkää
Covid-19 vaccines and treatments: we must have raw data, now, BMJ 2022;376:o102